“Alleen met een knoppencursus kom je er niet. Een Xedule Professional levert de ondersteuning die wij nodig hebben en meer”
Kirsten Zwart, coördinator onderwijslogistiek aan het MBO Utrecht
Speciaal bezoek door Koningin Maxima
Op de dag dat wij met Kirsten een gesprek hadden over de samenwerking tussen MBOU en XP, bracht koningin Maxima een bezoek aan de mbo-school en sprak met leerlingen over online onderwijs, maar ook over hoe lastig het is om in deze tijd een stageplaats te krijgen. MBO Utrecht fungeerde als gastschool voor andere mbo-scholen. Een totale verrassing voor velen. Het bezoek was bij een heel klein groepje mensen bekend.
Toekomstbestendig onderwijs
Kirsten Zwart werkt nu 4,5 jaar als coördinator onderwijslogistiek aan het MBO Utrecht. MBO Utrecht is een kleinschalige, interconfessionele onderwijsinstelling die doelmatig onderwijs aanbiedt met focus op de hoogste niveaus van het mbo. Ze bieden met ongeveer 500 medewerkers ruim 50 mbo-opleidingen aan, aan ongeveer 5.000 studenten, in uiteenlopende domeinen van het mbo-onderwijs. “Er werken voor MBO Utrecht zeven roostermakers, die allen een eigen methode en aanpak hadden. Mijn belangrijkste taak is om te zorgen voor een verbetering van het onderwijslogistieke proces om het onderwijs bij MBOU toekomstbestendig te maken”, volgens Kirsten. “Om het proces te begrijpen hoe een rooster van tot stand komt, ben ik destijds in gesprek gegaan met roostermakers, de opleidingscoördinatoren en onderwijsdirecteuren. Ik kwam tot de conclusie dat het rooster het eindproduct is van een heel proces wat daaraan voorafgaat, namelijk de onderwijsplanning”.
Pilot Xedule
“Ons onderwijs heeft als focus: ‘aandacht voor de student maar vooral ook met aandacht hoe de student leert’. Er is dus veel ruimte voor maatwerk. We hebben voor de applicatie Xedule gekozen omdat we het onderwijs logistieke proces efficiënt in willen richten, zodat de focus in de organisatie zo optimaal mogelijk gericht is op de kwaliteit van het onderwijs. Om dat te bewerkstelligen is onder andere een geharmoniseerde wijze van plannen en het tijdig signaleren van knelpunten noodzakelijk. Een integraal plan- en roostersysteem als Xedule kan in die behoefte voorzien.”, vervolgt Kirsten.
“Met een team hebben we eerst kleine stapjes gezet. In het voorjaar van 2018 hebben we met een brede groep het onderwerp onderwijslogistiek verkend en in het najaar van 2018 hebben wij het advies “onderwijslogistiek, meer dan alleen roosteren!” aan het CvB voorgelegd”, gaat Kirsten verder. “In januari 2019 zijn we samen met Xedule Professionals de pilot Xedule jaarplanning gestart. We hebben samen een fasering aangebracht:
- Fase 1: pilot jaarplanning Xedule
- Fase 2: uitrol jaarplanning en pilot met de roostermodule van Xedule
- Fase 3: voorjaar 2021 uitrol van de roostermodule.
In 2021 is het de bedoeling dat alle afdelingen van het MBOU roosteren en plannen in Xedule”.
Waarom Xedule Professionals?
“We hebben Xedule gefaseerd geïmplementeerd. Er moet een vertaalslag gemaakt worden hoe het systeem zo in te richten dat we op de gewenste manier onderwijs kunnen geven. En hoe wij het in Xedule kunnen verwerken zoals het in onze hoofden zit. Daarvoor hadden we specialistische hulp nodig. Alleen met een knoppencursus kom je er niet. Een Xedule Professional levert de ondersteuning die wij nodig hebben en meer”, geeft Kirsten aan. “Hierin heeft vooral Diane Kardol als Xedule Professional een fantastische bijdrage geleverd en levert die nog steeds, want we zijn er nog niet”, aldus Kirsten.