De organisatie van nu en de toekomst
Welkom op de themapagina van het VO Fusyon Congres “De organisatie van het onderwijs van nu en de toekomst” dat op 4 november van 10:00 uur tot 15:00 uur plaatsvindt. Tijdens dit online event geeft Visma Advitrae samen met Cogix, Foleta, Somtoday, Magister, Visma Raet en HR2day, de bekende leveranciers van de meest gebruikte applicaties binnen het Voortgezet Onderwijs, op een interactieve en innovatieve wijze invulling aan deze dag.
*Het virtuele platform is tot 16:00 uur beschikbaar met de mogelijkheid tot netwerken na afloop.
Een goede organisatie van het onderwijs
Een goede organisatie van het onderwijs raakt vrijwel alle processen en doelgroepen binnen het onderwijs; van financiën (betaalbaarheid), HR-beleid (doceerbaarheid), leerlingen (studeerbaarheid) tot aan formatie en roostering (organiseerbaarheid).
Alle aanwezige leveranciers nemen je vanuit hun discipline mee in de wijze waarop zij ondersteuning bieden aan het proces. Naast leveranciers komen ook onderwijsinstellingen aan het woord die graag hun ervaringen en resultaten met je delen in het werken met Fusyon: onze totaaloplossing voor formatieplanning, pakketkeuze en roosteren voor het VO!
Kortom: een compleet aanbod vol met interessante presentaties!
Online 3D platform GoMeet
We maken gebruik van online 3D platform GoMeet. Ontwerp je eigen avatar en loop virtueel mee door onze evenementenlocatie en volg sessies van bovengenoemde partijen. Je krijgt vrijblijvend een persoonlijk programma gebaseerd op de onderwerpen waar jouw interesses liggen én de gelegenheid om leveranciers, deelnemers en collega's te ontmoeten of nieuwe contacten te leggen. Doe daarnaast vrijblijvend mee aan activiteiten zoals een speedbootrace of een hardloopwestrijd! Laat je verrassen door de mogelijkheden!
Praat mee en laat je inspireren over de organisatie van het onderwijs van nu en de toekomst!
We hebben Dieter Möckelmann, trainer en spreker voor het onderwijs, gevraagd als dagvoorzitter. Dieter gaat onder andere in gesprek met Wim Kokx, bestuurder van de Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam en Peter Verdaasdonk, managing director Visma Advitrae over de organisatie van het onderwijs van nu en de toekomst.
Gedurende de dag komen verder de volgende thema's aan bod:
- Het onderwijs van nu en de toekomst
- De mogelijkheden van en ervaringen met Fusyon
- Gepersonaliseerd onderwijs efficiënt en betaalbaar organiseren
- Hoe geef je de docent en leerling meer regie op de organisatie van het onderwijs
- De onderwijslogistieke keten, van HRM tot leerlingadministratie
- Professionaliseren en inzetbaar houden van leraren
Kennissessies VO Fusyon Congres
Fusyon
Met Fusyon bieden wij een modern en innovatief platform, als samensmelting van bewezen oplossingen ter ondersteuning van de processen formatieplanning, capaciteitsmanagement en roostering.
Auditorium
11:00 uur - Gepersonaliseerd leren
Gepersonaliseerd leren vraagt om een andere ondersteuning van het onderwijslogistieke proces en vernieuwende selfservice mogelijkheden voor leerling en docent (mentor/coach) om de regie te krijgen op het leerproces. Het gaat niet enkel meer om welke les een leerling kiest, maar ook aan welk onderwerp (leerdoel) de leerling wil werken en op welk moment. De organisatie van gepersonaliseerd leren vraagt tevens om capaciteitsmanagement en inzicht in het keuzegedrag van leerlingen.
Tijdens deze presentatie nemen we je mee in de mogelijkheden die Fusyon biedt om gepersonaliseerd leren goed te organiseren, waarbij we ons in deze sessie specifiek richten op de leerling en de mentor/coach.
Auditorium
11:40 uur - Clusteren en roosteren met Fusyon
Fusyon is een SaaS applicatie waarmee het volledige onderwijslogistieke proces van formatieplanning tot en met dagroostering wordt ondersteund.
In deze presentatie gaan we dieper in op de werking en mogelijkheden van Fusyon Roostering, de module voor het realiseren van de clusters, de (basis-)roosters en het dagroosteren. We nemen je mee langs de diverse automaten voor het clusteren, les- en toetsroosteren, de veelhoekswissel en het herindelen.
Auditorium
13:00 uur - De formatieplanning binnen het onderwijslogistieke proces
Een onderdeel in het onderwijslogistiek proces is de formatieplanning. De onderwijskundige keuzes, de keuzes van de leerlingen en personeelsbeleid worden vormgegeven binnen het formatieproces. Uiteraard moeten de budgettaire kaders niet uit het oog verloren worden.
In deze presentatie wordt getoond hoe verschillende gegevens bij elkaar komen én hoe keuzes gemaakt kunnen worden. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met andere onderdelen in het onderwijslogistieke proces.
Cogix
Grip op onderwijsfinanciën. Dat leveren we met onze slimme software. Tezamen met advies vooraf en service nadien ondersteunen we organisaties in het Voortgezet Onderwijs bij hun Planning & Controlcyclus. De jarenlange ervaring binnen onderwijs maakt van Cogix een stevige gesprekspartner. Onze aanpak is innovatief, ambitieus en betrokken. Kijk hoe we jou kunnen helpen op www.cogix.nl.
11:40 uur - Hoe kom je financieel beter in controle?
De inspectie vraagt onderwijsbesturen steeds nadrukkelijker om aan te geven hoe ze financieel in control zijn en klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Beleidsrijk begroten, signaleringswaarde en verantwoording zijn hierbij actuele onderwerpen. In deze sessie geeft Cogix een inkijkje hoe een geïntegreerde oplossing onderwijsbesturen kan helpen om hun Planning & Controlcyclus te optimaliseren om zo beter in control te zijn en ook in control te blijven. Naast een demonstratie van Cogix kunnen onderwijsbesturen tijdens deze sessie op een interactieve manier ervaringen met elkaar uitwisselen rondom het opstellen van de begroting, prognoses en andere onderdelen van de Planning en Controlcyclus.
13:40 uur - Cogix ⇔ Fusyon Formatieplanning (Foleta)
Veel scholen werken met Fusyon Formatieplanning om optimaal gebruik te kunnen maken van het schoolbudget. Fusyon Formatieplanning laat onder andere zien wat de benodigde formatie is en biedt helder inzicht in de aanstellingen, lessenverdeling en taaktoedeling op de school.
Op bestuursniveau wordt vaak Cogix ingezet om de Planning & Controlcyclus te optimaliseren en om meer grip op de financiën te krijgen. Om deze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en om dubbel werk van de klant te voorkomen, hebben Fusyon Formatieplanning en Cogix de handen ineen geslagen. In deze sessie laten Fusyon Formatieplanning en Cogix zien hoe beide oplossingen zo optimaal mogelijk gebruik kunnen gaan maken van elkaars data zodat het de klant tijd bespaart.
Somtoday
Bij Topicus vinden we dat elke leerling in het onderwijs het beste uit zichzelf moet kunnen halen. Met onze oplossingen zorgen we hier in de breedste zin van het woord voor. Door het verlagen van de administratieve druk bij docenten en inzicht te geven in de ontwikkeling van de leerling. Zo kan de docent doen waar hij goed in is: het geven van goed onderwijs. Onze producten, waaronder ParnasSys, Schoolkassa, Gynzy, Learnbeat en Cumlaude, ondersteunen de administratie, applicatiebeheer en directie.
11:00 uur & 13:00 uur - Effectief onderwijs mogelijk maken met Somtoday
Somtoday speelt als leerlingvolgsysteem een fundamentele rol in het voortgezet onderwijs. Dagelijks komen ruim 700.000 gebruikers in contact met Somtoday.
De rol van een leerlingvolgsysteem verbreedt van een 'volg', naar een effectief 'plan en volg' systeem waarin leerlingen, leraren en schoolleiders hun primaire en secundaire onderwijsproces organiseren. Dit doet Somtoday met behulp van dynamische koppelingen en integraties met de key-spelers in het onderwijsveld, zoals Noordhoff, AFAS en Xedule. Hoe we dit doen? Kom dan kijken!
HR2day
HR2day ontwikkelt innovatieve HR-software. We automatiseren HR processen van onderwijsinstellingen in alle sectoren en zorgen voor een snelle en accurate salarisverwerking. Klanten waarderen ons om onze intuïtieve software én onderscheidende service. Persoonlijk, met eigenaarschap en zonder gedoe.
HR2day maakt sinds juli 2019 onderdeel uit van de Visma Groep en is onderdeel van de Visma Connected Experience voor het Onderwijs. In deze Connected Experience werken we intensief samen aan het onderwijs van morgen.
11:40 uur & 13:40 uur - HR2day voor vandaag en morgen
In een wereld waarin HRM en IT voortdurend veranderen, ontwikkelen wij vandaag de HR-software voor de uitdagingen van morgen. Tijdens onze presentatie nemen we je in vogelvlucht mee door de mogelijkheden van HR2day voor het voortgezet onderwijs en de samenwerking met Visma Advitrae.
Visma Raet
Visma | Raet is uw HR & payroll partner. Met de unieke combi van HR-software én diensten van onze HR-professionals, helpen we uw organisatie succesvol te maken.
11:00 uur - Een leven lang ontwikkelen met de docent als regisseur
Hoe zorg je als onderwijsinstelling voor toekomstbestendig onderwijs, dat niet alleen doceerbaar is maar ook organiseerbaar blijft? Een leven lang ontwikkelen geldt niet alleen voor leerlingen. Ook docenten moeten zich blijven ontwikkelen om bevoegd en bekwaam te blijven en optimaal mee te bewegen met de ontwikkelingen in het onderwijs zoals digitalisering en flexibilisering. In deze sessie laat consultant Melanie van den Hoven zien hoe de talentmanagement software van Visma | Raet docenten ondersteunt bij het gestructureerd en laagdrempelig werken aan hun professionaliteit. Wil jouw onderwijsinstelling medewerkers in hun kracht zetten en ze praktische instrumenten geven om aan hun eigen ontwikkeling te werken? Schrijf je dan in voor deze sessie.
13:00 uur - Organiseerbaar onderwijs met slimme integratie tussen HR en onderwijslogistiek
Het slim en effectief plannen en roosteren van onderwijs vraagt om nauwe integratie tussen de HR-administratie en de onderwijslogistiek. De in-, door- en uitstroomprocessen, inclusief de verzuimadministratie hebben immers grote invloed op de inzet en planning van docenten in de klas. Als voortgezet onderwijsinstelling wil je de data, zoals de personeelsinformatie, niet dubbel invoeren in verschillende systemen, met kans op fouten. Visma Advitrae en Visma | Raet werken daarom continu samen aan het zo goed mogelijk kunnen organiseren van het onderwijs, door slimme data-integratie tussen HR en de onderwijslogistiek.
In deze sessie vertelt Mariëlle Kuijpers van Visma | Raet over de integratiemogelijkheden van HR Core Education (Youforce) met Fusyon. Daarnaast gaat zij in op hoe het nieuwe HR-systeem voor het onderwijs van Visma | Raet (Visma.net HRM & Payroll) via API’s slim integreert met de software van Advitrae.
Magister
Magister is dé betrouwbare bron voor uw leerlingadministratie, leerlingvolgsysteem en ELO ineen. Het is de basis voor al uw onderwijsprocessen voor nu en in de toekomst.
Samen ontwikkeld met gebruikers en educatieve partijen, om uw docenten en onderwijsondersteunend personeel dagelijks optimaal te ondersteunen. Magister helpt docenten leerlijnen te arrangeren en daarin eenvoudig te differentiëren. Daarnaast biedt de software de leerling, docent, mentor én ouders vakoverstijgend overzicht en inzicht in waar de leerling staat. Met deze stuurinformatie bent u als organisatie volledig wendbaar en in control.
Magister maakt maatwerk makkelijk! Zodat uw school zich kan focussen op waar het echt om gaat; inspirerend onderwijs bieden en de optimale ontwikkeling van alle leerlingen verzorgen.
11:40 uur & 13:40 uur - Kennissessies
De afgelopen periode heeft de pandemie veel gevraagd aan ondersteuning van hybride onderwijs. Mede door mogelijke leerachterstanden is de vraag naar gepersonaliseerd onderwijs alleen maar groter geworden. Als Magister zijn we hier volop mee bezig. Zo zorgt de nieuwe roosterkoppeling er al voor dat elke leerling een persoonlijk en dynamisch rooster kan krijgen in Magister.
Vanuit samenwerking met scholen en partners als Visma Advitrae geven we invulling aan maatwerk op studeerbaarheid, doceerbaarheid en organiseerbaarheid. In deze break-out lichten we een tipje van de sluier op van de vernieuwingen binnen Magister en gaan we graag met u in gesprek over deze ontwikkeling.
Ervaringen uit de praktijk
11:00 uur
Gebruik van Fusyon Formatieplanning (Foleta) en NPO-subsidies op het ISW
In deze presentatie geeft Arjo Drost van ISW-Gasthuislaan een inkijkje in hoe zij binnen de school omgaan met de inzet van NPO-gelden. Op basis van onderwijskundige overwegingen heeft de school ervoor gekozen om diverse interventies vanuit de NPO-menukaart toe te passen. Met Fusyon Formatieplanning is inzichtelijk gemaakt hoeveel extra les- en taakuren door de inzet van de subsidie zijn gepland. Met behulp van verschillende rapportages kun je op school en op het bestuursbureau eenvoudig een verantwoording maken van de subsidies.
13:00 uur
Gepersonaliseerd onderwijs, zo doen wij dat op het Picasso!
Picasso Lyceum neemt je tijdens deze presentatie mee in de wijze waarop zij Fusyon inzetten voor de organisatie van gepersonaliseerd leren. Ze delen hun visie, nemen je mee in het (dagelijkse) roosterproces en laten zien hoe ze het selfservice portaal van Fusyon (Fusyon Leerling) daarbij inzetten. Picasso Lyceum is een voorloper in het organiseren van gepersonaliseerd onderwijs en heeft een aantal jaren geleden voor Fusyon gekozen.
13:40 uur
Plannen en roosteren met Fusyon, de ervaringen van Gymnasium Juvenaat
Gymnasium Juvenaat maakt al enkele jaren gebruik van Fusyon voor het organiseren van haar onderwijs. Tijdens deze presentatie gaat Ilse Kerstens, ervaren roostermaker van het Gymnasium Juvenaat, in op het cluster- en roosterproces binnen Fusyon, de aanpak, de resultaten én de flexibiliteit die Fusyon Roostering biedt.
Biografie sprekers
Peter Verdaasdonk
Peter werkt als managing director van Visma Advitrae al jaren voor het onderwijs. Zijn passie ligt bij het mogelijk maken van studeerbaar, doceerbaar, organiseerbaar en betaalbaar onderwijs.
Dieter Möckelmann
Als veelgevraagd spreker, gespreksleider en dagvoorzitter inspireert Dieter anderen over onderwijs in de 21e eeuw. Oorspronkelijk is Dieter een geschiedenisdocent, die daarna jarenlang werkte voor Kennisnet als sectormanager primair onderwijs. Sinds 1 januari 2010 heeft hij zijn eigen bedrijf, Dieter.nl. Vanuit dit bedrijf verzorgt hij trainingen en consultancytrajecten voor het onderwijs, waarbij de effectieve inzet van ICT de rode draad is. De laatste jaren is hij een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter en wordt hij steeds vaker ‘trendwatcher in het onderwijs’ genoemd.
Mariëlle Kuijpers
Mariëlle werkt al ruim 22 jaar bij Visma en diens voorgangers. Als product manager heeft zij zich onder andere gericht op de ontwikkeling van Visma.net HRM & Payroll voor het onderwijs, het nieuwe HR-cloud platform van Visma | Raet voor het onderwijs. In haar huidige rol is ze verantwoordelijk voor het op een gestructureerde wijze naar de markt brengen van innovaties, waaronder recent de Visma.net HRM & Payroll API voor integratie met derde applicaties.
Bert Thijs de Jong
Bert Thijs is lead business developer bij Topicus Education en verantwoordelijk voor new business en de lange termijn strategie.
Gary Meijer
De presentatie van Cogix wordt verzorgd door Gary Meijer. Gary is Presales Consultant & Accountmanager binnen Cogix.
Marcella Willemsen
De presentatie van HR2day wordt verzorgd door Marcella Willemsen. Marcella is Business Development Manager bij HR2day voor het primair en voortgezet onderwijs.
Ronald de Witte
Ronald de Witte is Software engineer bij Magister.
Joost van Velzen
Joost van Velzen is Product Owner Magister.
Melanie van den Hoven
Melanie van den Hoven is in 2018 bij Visma | Raet gestart als Application Specialist. In deze rol beheerde Melanie de zogenoemde showrooms van Visma | Raet met daarin de HR cloud software van Visma | Raet, incl. nieuwe koppelingen en integraties. De afgelopen 1,5 jaar werkt Melanie als solution consultant. In deze rol adviseert zij organisaties over de mogelijkheden van de Visma | Raet software, o.a. op het gebied van e-HRM, salarisadministratie, rapportages, verzuim, opleiding en ontwikkeling. Tijdens het VO-congres van Advitrae laat zij zien hoe de software van Visma | Raet docenten ondersteunt bij hun professionalisering.
Wim Kokx
Wim is een echte onderwijsman. In Zoetermeer werkte hij gedurende lange tijd als docent natuurkunde op het Alfrink College, daarna werd hij conrector op het Maerlant Lyceum en vervolgens directeur op het Picasso Lyceum. Momenteel is Wim voorzitter van stuurgroep Zo.Leer.Ik!
Ilse Kerstens
Ilse werkt sinds 2020 bij het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom. Ze heeft zes jaar geleden een overstap vanuit het bankwezen naar het onderwijs gemaakt. Sinds die tijd vervult ze de rol van Roostermaker.
Astrid Buijs
De presentatie van Picasso Lyceum wordt verzorgd door Astrid Buijs. Astrid is Rector bij Picasso Lyceum.
Arjo Drost
De presentatie van ISW-gasthuislaan wordt verzorgd door Arjo Drost. Arjo's loopbaan binnen het VO begon als docent natuur- en scheikunde. Zijn loopbaan heeft zich ontwikkeld van docent, via roosterplanner naar zijn huidige functie waarin zijn onderwijskundige visie gekoppeld wordt aan onderwijslogistiek.